ZIMSKA PITA SA MESOM BEZ KORA
Priprema:
Praziluk iseći sitnije i dinstati jedan minut, dodati mleveno meso, pečurke i nastaviti sa dinstanjem oko pet min, ili dok meso ne bude gotovo 75%.
Kiseli kupus oprati u hladnoj vodi, ili ako je potrebno i više puta u zavisnosti od slanoće. U posudu za pečenje dodati malo ulja, pa ređati, prvo kiseli kupus, zatim papriku, šunku, kačkavalj, prekriti kupusom pa staviti nadev od mesa u koji smo dodali jaje i posuti kačkavaljem. Na kraju prekriti sa slojem kupusa i staviti u rernu da se peče 20 minuta na 150C. Nakon 20 minuta izvaditi pitu, posuti je kačkavaljem i nastaviti sa pečenjem još oko 20 minuta dok ne dobije zlatno žutu boju. Pitu zatim izvaditi, ostaviti da odstoji 5 minuta i poslužiti toplo.
Crni luk sitno iseckajte i pržite ga na malo ulja u dubokoj šerpi. Kada luk porumeni, polako nalivajte supom od kostiju i dinstajte dok luk sasvim ne omekša.
U izdinstani luk dodajte alevu papriku, lovorov list, biber, paradajz, vino i ostatak supe od kostiju. Kada sve provri stavljajte komade ribe isečene na kocke. Tečnosti treba da bude toliko da prekrije svu ribu. Gustina paprikaša je stvar ukusa, a ako želite nešto više nalik ribljoj čorbi dodajte više vode, ali dovoljno je i da se riba skuva samo u paradajzu, vinu i dinstanom luku.
Šerpu sa ribom poklopite i kuvajte na laganoj vatri 45 minuta bez mešanja. Pred kraj kuvanja paprikaša u drugoj šerpi skuvajte rezance. Skuvane rezance u tanjiru prelijte ribljim paprikašom i poslužite odmah.
Potrebne namirnice:
2 kg šnicli svežeg šarana,
1 kg crnog luka (otprilike upola manje u odnosu na količinu ribe),
2 dl soka od paradajza
2 dl belog vina (najbolje rizlinga jer je kiseo),
1 puna kašika aleve paprike slatke,
1 kašika ljute aleve paprike,
2-3 kašike ulja (ne treba mnogo jer je šaran mastan),
1 kašika soli, 1 kašika bibera,
lovorov list,
limunov sok,
kao prilog domaći rezanci, ili neka druga industrijska testenina po izboru.
Leave a Reply