PIJANI ŠARAN U BELOM VINU

Namirnice;-

Potkovica svežeg šarana  – 1kg
belo vino – 2dl
ulje  – 1dl
čen belog luka – 5 kom
So
Biber
limun – 1 komad
kuvanog krompira – 500g
crvenog luka  – 150g
sveži peršun  – 100g

Priprema:

  • Dobro očistite šarana, operite, prosušite i isecite na jednake potkovice. Sitno isecite beli luk i peršunov list. U vatrostalnu činiju sipajte ulje i stavite isečenu ribu, a zatim blago promešajte kako bi ulje “obložilo” komade ribe. U svaki komad šarana utrljajte beli luk, peršunov list, so i malo bibera. Složite šarana u vatrostalnu posudu, i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa. Nakon toga, sipajte belo vino preko šarana i ostavite u rerni još oko 20 minuta, dok se riba ne zapeče do zlatno žute boje i ne postane hrskava.
  • Ribu servirati sa prethodno pripremljenom krompir salatom. Isecite limun na kolutove i poslužite ga sa gotovim pijanim šaranom. Uz ovo jelo preporučujem belo vino trijumf vinarije Aleksandrović.