OBORENI SVI REKORDI, MANIFESTACIJA POSTAJE OZBILJAN OPŠTINSKI BREND,EKIPA HOTELA OSVOJILA DRUGO MESTO

Baranda, 27. maj 2019;

Trinaesta po redu ali svakako ne i baksuzna Gulašijada u Barandi ostaće upamćena po rekordnom broju posetilaca i takmičarskih ekipa, ali i po novoj lokaciji koja se pokazala kao pun pogodak. Ove godine gulašijada je održana na platou ispred ispred zgrade mesne zajednice i delu parka koji vodi prema igralištu i crkvi. Na ovaj način dobilo se na funkcionalnosti i površini prostora, pa ako se u obzir uzme i sunčan dan koji je pratio događaj, onda i ne čudi uspeh manifestacije.

U izjavi za Glas Opova, Aleksandar Veselinov je ispred organizatora LD „Šnjep“ izrazio zadovoljstvo razvojem događaja, dobrom posetom i posebno se zahvalio Opštini Opovo na velikoj podršci kao i svim sponzorima i donatorima bez kojih ova manifestacija ne bi mogla da se održi.

U okviru programa na repertoaru je bilo niz sadržaja širokog dijapazona: folklor, ulična trka, bazar, naravno neizbežna tombola, poseta i obilazak filmskog studija, ali ono što svakako najviše privlači postioce na ovu manifestaciju ipak su kulinarski sadržaji. Po veoma popularnim cenama baranđanski lovci su spremili srneći, goveđi i svinjski gulaš, jagnjetinu i prasetinu pečenu na ražnju, kao i roštilj.

Teško je proceniti koliko je bilo posetilaca, ali sve okolne ulice su bile zakrčene parkiranim automobilima registracija od Beograda, Zrenjanina do Novog Sada, a zanimljivo je da je bilo i puno biciklista što je sigurno doprinela nova pešačko – biciklistička staza tako da su se mnogi Opovčani odlučili da po lepom vremenu prošetaju ili voze bicikl do Barande.

Naravno, glavni sadržaj gulašijade je takmičenje na kojem je ove godine učestvovala 41 ekipa što je apsolutni rekord jer je do prošle godine zbog površine prostora ta brojka bila ograničena na 25. Pored ekipa iz naše opštine i okoline ove godine takmičari su došli i iz Srema, Bačke, Beograda i Pančeva, a kako kažu organizatori dan pre manifestacije stiglo je još puno prijava ali su morale biti odbijene zbog nedostatka vremena u organizaciji, ali da će svakako naredne godine ponovo biti oboren rekord u broju učesnika.

U razgovoru sa takmičarima koji su došli iz Kovilja, Pećinaca, Jabučkog rita, Pančeva rečeno nam je da je ovo jedna od najboljih kulinarskih manifestacija ovog tipa i da su svi oduševljeni Barandom i organizacijom, kao i da će svakako doći i naredne godine.

Na osnovu teškog zadatka koji je imao žiri, prvo mesto osvojila je ekipa Lovačkog društva „Fazan“ iz Opova, drugi su bili kuvari opovačkog Hotela „Stari Banat“, a treći vesela ekipa iz susednog Farkaždina.

Inače, među gostima zabeležili smo i neka poznata lica iz sveta sporta. Tu su bili nekadašnji poznati fudbaler i as Partizana Miloš Đelmaš i proslavljeni košarkaški reprezentativac i sada trener Zoran Sretenović, koji su kasnije prisustvovali i na fudbalskoj utakmici između Radničkog i starčevačkog Borca. I ova dva velika sportska asa imali su samo reči hvale za Barandu.

Sponzori i prijatelji Gulašijade Baranda 2019: Opština Opovo (glavni pokrovitelj), Frikom sladoledi, Agros doo Opovo, Goran Bjelogrlić – Baranda film studio, Don kafe kompanija, Friško Baranda, TR Petar i Tina Opovo, Pekara „Sin“ Beograd, JP „Mladost“ Opovo, Mesara „Nada“ Beograd, Pekara M&N Opovo, Bane Francuz, Poljoprivredna apoteka Agros Baranda, Mesna zajednica Baranda, Nenad Simić, Sportski savez Opštine Opovo i Miroslav Stanković.